تبلیغات
نان مزرعه - » تاریخچه نان

» تاریخچه نان



 

تاریخچه نان
قرون وسطی که یکی از مراحل تقسیم بندی تاریخ غرب محسوب می شود ، به دوره ای اطلاغ می شود که از پایان امپراتوری روم در قرن پنجم میلادی آغاز و توسط قسطنطنیه توسط دولت عثمانی و پایان امپراتوری رم شرقی (یا بیزانس) در 1453 میلادی ادامه می یابد . حوادث بسیار زیادی در این دوره به وقوع پیوسته است . نان و پخت آن در دوران قرون وسطی نیز شاید یکی از پر نشیب و فراز ترین دوران تاریخ بشریت باشد . جنگ های متعدد و به انگیزه های مختلف در می گرفت ، موجب می شد زبان ، روش زندگی ، خوراک و پوشاک و فرهنگ ها نیز دستخوش تغییرات قرار گیرد .
                                                  
 
قرون وسطی ( از قرن 5 تا قرن 15 میلادی )
 
 
قرون وسطی که یکی از مراحل تقسیم بندی تاریخ غرب محسوب می شود ، به دوره ای اطلاغ می شود که از پایان امپراتوری روم در قرن پنجم میلادی آغاز و توسط قسطنطنیه توسط دولت عثمانی و پایان امپراتوری رم شرقی (یا بیزانس) در 1453 میلادی ادامه می یابد . حوادث بسیار زیادی در این دوره به وقوع پیوسته است . نان و پخت آن در دوران قرون وسطی نیز شاید یکی از پر نشیب و فراز ترین دوران تاریخ بشریت باشد . جنگ های متعدد و به انگیزه های مختلف در می گرفت ، موجب می شد زبان ، روش زندگی ، خوراک و پوشاک و فرهنگ ها نیز دستخوش تغییرات قرار گیرد .
برای مثال در اروپا (فرانسه) در سال 450 میلادی هنگامی که قوم وحشی بربری به سرزمین گل (نام قدیم فرانسه) حمله ور شدند ، کشاورزی را در سطح وسیعی نابود کرده و آسیاب های آبی آن زمان را به کلی تخریب نمودند . این مساله بر پخت نان که در فرهنگ فرانسه رایج بود تاثیر گذاشت چرا که بربرها به پخت نان معتقد نبوده و دانه های جو را به صورت آب پز مصرف می کردند . در شرق نیز زمانی که مغول ها به ایران حمله ور شدند ، در ابتدا تخریب ، ویرانگری و وحشی گری در تمام زمینه های زندگی از جمله کشاورزی را برای این کشور یعنی ایران به ارمغان آوردند اما آرام آرام تحت تاثیر روش زندگی ایرانیان مجبور به تر بسیاری از فرهنگ های غلط خویش شدند . حافظ شیرین سخن این تخریب و حمله مغول ها را به "سموم" تشبیه کرده و می فرماید :
از این سموم که بر طرف بوستان بگذشت
عجب که بوی گلی مانده است و نسترنی
نقش مذاهب و تاثیری که این ادیان هم در شرق و هم در غرب بر مساله نان بر جای گذاشتند نکته با اهمیتی است که باید بدان اشاره کرد . برای مثال ورود اسلام در کشورهایی چون ایران برای قداست نان و اهمیت آن در زندگی و فرهنگ ایرانیان تاکیدی دوباره کرد . آیات و احادیثی در خصوص اهمیت نان نقل شده اند ، موجب ایجاد نگاهی ویژه به نان شد . برای مثال پیامبر اکرم (ص) در حدیثی می فرمایند : خدایا به نان ما برکت ده و میان ما و آن جدایی مینداز که اگر نان نبود نه می توانستیم روزه بگیریم ، نه نماز بخوانیم و نه دیگر واجبات پروردگار خویش را به جا آوریم . (کافی 6/287 )
 در احادیثی دیگر از اما صادق (ع) آمده است :
امام صادق (ع) : تن بر نان بنا شده است . (کافی 6/286)
امام صادق (ع) : اصل معاش آدمی و زندگی او ، نان است و آب (بحار 87/3)
در انجیل کتاب مقدس مسیحیان نیز نان موهبتی الهی توصیف شده است و در باب آن برای مثال آمده است :
"شما علف را برای حیوانات و گیاهان را برای استفاده های بشری می رویانید چرا که آنها نان زمین را بیرون کشیده و ..."
کیفیت نان در دوران قرو ن وسطی در شرق و غرب متفاوت بود چرا که در شرق به خصوص ایران و چین آسیاب های بادی وجود داشت که پیشرفته تر بوده و بر کیفیت آرد تولیدی تاثیر گذار بود . ایرانیان و مصریان را بنیان گذاران ساخت آسیاب های بادی در جهان می شناسند . در اروپا آسیا بهای بادی به تدریج از قرن دوازدهم میلادی رواج یافت به طوری که ابتدا کشورهایی چون بریتانیای کبیر و هلند و سپس پرتقال و فرانسه و سایر کشورها از آن استفاده کردند .
تنورهای قرون وسطایی در غرب با تنورهای شرقی که اغلب از زمین تا ارتفاع خاصی ساخته می شد و یا در خود زمین حفر می شد متفاوت بود . تنورهای غرب پس از آنکه نانواها اجازه یافتند تنورهایی مجزا بسازند ، در بیرون از ساختمانها و به شکلی گرد بر روی پایه هایی قرار داده می شد . این تنورها قطر چندانی نداشتند .
در سال 1546 میلادی پزشکان به دلایل نامعلومی آسیاب کردن مجدد سبوس به دست آوردن آرد از آن برای سلامتی مضر اعلام کردند که در این اقدام عجیب تا حد زیادی چرخ های تولید آرد را از پیشرفت باز داشت و قحطی هایی به بار آورد . در اواخر قرون وسطی و در قرن شانزدهم سبک پخت نان در برخی از فرهنگ ها در کشورها به دلایل مختلفی تغییر کرد و تنوع بیشتری در تولید نان ایجلد شد .
فلاندرها که بزرگترین مصرف کنندگان آبجو به شمار می رفتند ، کف آبجوی غلیظ را به مخمر در فرایند پخت نان اضافه کردند و بدین ترتبی ترکیب تازه ای از نان ایجاد کردند . لیپو نویسنده فرانسوی اشاره می کند که نان فلاندرها بسیار سبک تر از نان فرانسوی ها بود . "نان نرم ایتالیایی" نیز یکی از نان هایی بود که به دنبال ورود نیشکر و پودر بادام  به ترکیبات نان ، تحولی در عرصه پخت نان ایجاد کرد . در فرانسه نیز در سال 1570 میلادی ، آشپزان کاترین دو مدیچی نوعی نان ترکیبی جدید برای ملکه پختند . ترکیبات این نان عبارتند از : شیر ، نمک و مخمر آبجو .
 

ارسال شده توسط sarbaz khoda [cb:post_cre ate_date] | نظرات ()

درباره سایت

مدیر سایت: sarbaz khoda

آمار سایت

بازدید کل :
بازدید امروز :
بازدید دیروز :
بازدید این ماه :
بازدید ماه قبل :

نویسندگان

sarbaz khoda تعداد ارسال ها: 14

نظرسنجی

نظر شما در باره ی محصولات مزرعه چیست؟

تماس با ما